Medobraní na kancelářích Waltrovky - Včelí úly vydaly tekuté zlato

Minulý týden jsme měli možnost sklidit první med, který včelky vyrobily na střeše kancelářských budov Nové Waltrovky. A jelikož jsme odborníky spíše na Real Estate – pozvali jsme si učitele včelařství - odborníka Augustina Uváčika, DiS – aby nám pomohl nejen se stáčením medu, ale i vzděláním ohledně včelínů ve městech obecně.

Myslíte si, že včelám se ve městech nedaří? Opak je pravdou! Díky malé konkurenci mezi úly mají dělnice spoustu prostoru, kde mohou sbírat pyl a díky zeleni ve městech tak mohou pohodlně bydlet i v centru Prahy.

Za poslední dekádu se v Praze včelstva rozrůstají, ale nebylo tomu vždy tak. Rok 1990 byl rokem velkých politických a celospolečenských změn. Počty včelstev od této doby totiž klesly celkem o 36,8 %. Nyní má v Praze včelařsví vzrůstající tendenci a najdete tu něco málo přes 3700 včelstev.

Na terasách Metalicy máme celkem šet úlů, v kažém úlu je zhruba 80-100 tisíc včelek a jen jediná královna matka. Letošní léto pilné dělnice nasbíraly na okolních květinových polích kolem 50-60kg medu. Od pana Uváčika jsme se mimo jiné dozvěděli, že na Waltrovce máme jedno z nejklidnějších plemen včely medonosné, které se často využívá k chovu včel na med – včelky jsou přátelské a klidné.

“Mezi významné vlastnosti včel patří jistě často zmiňovaná píle, pracovitost, vytrvalost, být připraven na změnu a vždy vědět, co dělat pro společenství včelího roje. Včely se řídí svými instinkty, které jim dala příroda před více jak 80 milióny lety. V dnešní době známe včelu medonosnou tak, jak se vyvinula v době ledové, tj. před více jak půlmilionem let. Když si uvědomíme, že člověk v podobě Homo sapiens – člověk rozumný, je zde přibližně asi milion let, vyvstává přímá otázka, zda jej lze považovat za toho, kdo zde život na zemi opravdu ovlivňuje tím správným směrem. Nechme tyto otázky pro environmentalisty, politiky, byznysmeny, ale i obyčejné občany pracující i z nějakého důvodu nepracující, prostě všechny ty lidi, co mají odpovědnost za život na zemi a jeho nastavení správným směrem bez válek a nemocí. Všech těch, co určují kvalitu života.” píše na svém webu odborník Augustin Uváčik, DiS.

O projektu Pronájem Galerie Lokalita Novinky Kontakt